Gulasz pod ciastem
Znane danie w nowej odsłonie
Składniki:
- 1 kg łopatki
- 20 dag boczku wędzonego
- laska kiełbasy
- łyżka musztardy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- po 2 cebule
- ząbki czosnku i czerwone papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- zioła prowansalskie
- mielone chili
- sól, pieprz
- olej
- pół litra wywaru warzywnego
- ew. łyżka mąki
- op. ciasta francuskiego
- jajko
Przygotowanie:
Cebule, czosnek i boczek pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na oleju. Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Przełóż do garnka z cebulą. Dodaj przyprawy.
Musztardę i przecier pomidorowy wymieszaj ze 100 ml wody, wlej do mięsa razem z wywarem. Duś 40 min.
Kiełbasę i papryki pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa, gotuj 20 min. Przypraw. Ewentualnie zagęść mąką, wymieszaną z wodą. Gulaszem napełnij formę, przykryj ciastem francuskim, ponakłuwaj. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Zapiecz na złoto w 200°C.