Reklama

Reklama

Gulasz pod ciastem

Znane danie w nowej odsłonie

Składniki:

  • 1 kg łopatki
  • 20 dag boczku wędzonego
  • laska kiełbasy
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • po 2 cebule
  • ząbki czosnku i czerwone papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • mielone chili
  • sól, pieprz
  • olej
  • pół litra wywaru warzywnego
  • ew. łyżka mąki
  • op. ciasta francuskiego
  • jajko

Reklama

Przygotowanie:

Cebule, czosnek i boczek pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na oleju. Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Przełóż do garnka z cebulą. Dodaj przyprawy.

Musztardę i przecier pomidorowy wymieszaj ze 100 ml wody, wlej do mięsa razem z wywarem. Duś 40 min.

Kiełbasę i papryki pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa, gotuj 20 min. Przypraw. Ewentualnie zagęść mąką, wymieszaną z wodą. Gulaszem napełnij formę, przykryj ciastem francuskim, ponakłuwaj. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Zapiecz na złoto w 200°C.

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | P.O.D. | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje