Gulasz węgierski na ostro

Pyszne, sycące danie mięsne

Placki ziemniaczane z gulaszem
Placki ziemniaczane z gulaszem123RF/PICSEL

1. Wołowinę opłucz, osusz i potnij w kostkę. Mięso oprósz mąką i przemieszaj. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, oczyść. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, obierz, pokrój. 

2. W garnku mocno rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Wrzuć mięso i mieszając, zrumień je. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Podlej połową szklanki przegotowanej wody (ew. bulionu wołowego wymieszanego z 4-5 łyżkami porto - słodkawy smak wina doskonale harmonizuje z pikantnymi potrawami z wołowiny). 

3. Gulasz zagotuj, zredukuj płomień i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Od czasu do czasu mieszaj, aby nie przywarło do dna naczynia. W miarę potrzeby dolewaj wody. W połowie czasu duszenia dodaj pomidory i paprykę. Dopraw na pikantnie solą, pieprzem oraz paprykami. Domieszaj śmietanę. Podawaj z plackami ziemniaczanymi. Udekoruj natką. 

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas