Reklama

Reklama

Gulasz węgierski na ostro

Pyszne, sycące danie mięsne

Składniki

  • 80 dag wołowiny
  • 4 kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 pomidory
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki
  • oleju
  • pieprz
  • sól
  • ostra i słodka papryka w proszku

Składniki - dodatki

  • placki ziemniaczane
  • natka pietruszki do dekoracji

1. Wołowinę opłucz, osusz i potnij w kostkę. Mięso oprósz mąką i przemieszaj. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, oczyść. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, obierz, pokrój. 

2. W garnku mocno rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule oraz czosnek. Wrzuć mięso i mieszając, zrumień je. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Podlej połową szklanki przegotowanej wody (ew. bulionu wołowego wymieszanego z 4-5 łyżkami porto - słodkawy smak wina doskonale harmonizuje z pikantnymi potrawami z wołowiny). 

3. Gulasz zagotuj, zredukuj płomień i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Od czasu do czasu mieszaj, aby nie przywarło do dna naczynia. W miarę potrzeby dolewaj wody. W połowie czasu duszenia dodaj pomidory i paprykę. Dopraw na pikantnie solą, pieprzem oraz paprykami. Domieszaj śmietanę. Podawaj z plackami ziemniaczanymi. Udekoruj natką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje