Gulasz węgierski na pikantnie z dodatkiem ziemniaków

Pyszny i bardzo pożywny... Doskonale sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Kostki mięsne (np. Winiary) rozpuścić w 500 ml wrzątku. Cebulę obrać, grubo posiekać. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami.Strąki opłukać, pokroić w kostkę. Chili oczyścić z pestek i pokroić w paseczki.Ziemniaki obrać, pociąć na kawałeczki. Mięso opłukać, osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałeczki mięsa. Mieszając, smażyć je, aż się zrumienią. Potem dodać cebulę, paprykę, chili oraz listki laurowe. Krótko podsmażyć. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą,pieprzem i słodką papryką. Podlać wywarem przygotowanym z kostki mięsnej. Poczekać, aż całość zawrze,po czym zmniejszyć płomień i dusić gulasz pod przykryciem jeszcze 1 godzinę i 45 minut. Około 15 minut przed końcem duszenia dolać wino i dołożyć pokrojone ziemniaki. Natkę opłukać, dobrze osuszyć,poodrywać listki i grubo je pokroić.Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do gulaszu. Dodać natkę. Wymieszać. Ponownie przyprawić solą, pierzem,cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekorować gulasz listkami natki.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas