Gulasz wieprzowo - wołowy z marchewką i dynią

Przysmak tej jesieni.

Gulasz podany w wydrążonej dyni
Gulasz podany w wydrążonej dyni 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 40 dag mięsa wołowego (rozbratel, część zrazowa tylnia)
  • średnia dynia
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • 5 dag słoniny
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki mąki
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Słoninę pokrój w kostkę, zdejmij skwarki. Mięso pokrój w kostkę, smaż na smalcu, przełóż do garnka. Wlej wodę, by była na równi z mięsem, dodaj liście laurowe, ziela angielskie. Duś półtorej godziny pod przykryciem. Cebulę pokrój w kostkę, dynię obierz, wydrąż środek. Miąższ pokrój w kostkę, marchew obierz, pokrój w plastry. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj dynię i marchew, smaż pięć minut.

2. Warzywa włóż do garnka z mięsem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Gulasz gotuj jeszcze 20 minut. Mąkę zalej zimną wodą, wymieszaj, wlej do gulaszu, zagotuj. Gulasz podawaj w wydrążonych dyniach lub na talerzach.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas