Gulasz wieprzowy z bakłażanem
Prawdziwa gratka dla miłośników dań jednogarnkowych! Zanurzone w pysznym sosie kawałki kruchego mięsa wprost rozpływają się w ustach. Dodatek bakłażana sprawia, że to klasyczne danie zyskuje zupełnie nowy smak.

Składniki
- 3/4 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 4 ziemniaki
- 1 mały bakłażan
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- olej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
4 porcji
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść, pokrój w kostkę. Obsmaż w rondlu na oleju. Dodaj obrane i posiekane cebule, dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela. Podlej dwoma szklankami wody, duś około 45 minut. 2. Obrane ziemniaki oraz umytego bakłażana pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa. Duś 20 minut. Wrzuć sparzone, obrane i pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogrzewaj pięć min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.