Gulasz wołowy

Gdy na dworze ziąb, warto postawić na potrawy, które dostarczają dużo energii.

Rozgrzewający w chłodne dni
Rozgrzewający w chłodne dni123RF/PICSEL

Przygotowanie

Obierz szalotki. Umyj i obierz marchew, pokrój ją w dość grube plastry. Obierz pieczarki i pokrój na połówki lub w ćwiartki. Umyj i osusz tymianek. Oberwij delikatnie listki.

Umyj, osusz i pokrój mięso w niedużą kostkę. Oprósz je mąką i wrzuć na rozgrzany olej w rondlu. Obsmaż z każdej strony na brązowo, około 10 minut. Dodaj szalotki, pieczarki i marchew. Smaż jeszcze około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj pastę pomidorową, wymieszaj. Wlej czerwone wino, bulion i zmniejsz ogień. Wrzuć liście laurowe, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj tymianek. Duś na małym ogniu około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.

Z mąki, jajek i ewentualnie odrobiny wody zrób kluski. Zagotuj wodę, posól i na wrzątek nakładaj dużą łyżką partiami ciasto, formując kluski. Przelej kluski na durszlaku zimną wodą. Dodaj do gulaszu.

Podawaj potrawę posypaną natką pietruszki razem ze świeżym pieczywem.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas