Reklama

Reklama

Gulasz wołowy z groszkiem

Sycący i smaczny obiad.

Czas przyrządzenia: ok. 3 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg łopatki lub udźca wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • suszone grzyby
  • pęczek cebuli dymki
  • 2 marchewki
  • por
  • 25 dag świeżego lub mrożonego groszku
  • kilka listków laurowych
  • ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, pokrój na małe kawałki i przełóż do naczynia. Wymieszaj z olejem, pieprzem oraz posiekaną cebulą i odstaw na noc. Zamarynowane mięso obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. 

2. Dodaj suszone grzyby, posiekaną cebulę, marchewkę, pora i groszek. Wrzuć listek laurowy oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania posól, dodaj musztardę, miód oraz świeży rozmaryn. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje