Reklama

Reklama

Gulasz z cukinią

Potrawa jednogarnkowa ma konsystencję pół zupy, pół dania drugiego. Podajemy ją w głębokich talerzach lub sporych bulionówkach i zjadamy łyżkami do zupy. Gulasz możemy też serwować na płaskich talerzach.

Składniki

  • 75 dag wołowiny na gulasz,
  • 75 dag cukinii,
  • 10 dag kurek,
  • 25 dag cebuli,
  • 7,5 dag wędzonego boczku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, cukier,
  • 750 ml bulionu,
  • 1-2 listki laurowe,
  • 2,5 dag mąki,
  • 10 dag śmietany.

Cebulę obierz i posiekaj. Kurki oczyść i opłucz. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój na duże kawałki. Boczek potnij w paseczki. W garnku rozgrzej olej. Porcjami wkładaj wołowinę i smaż, aż się zrumieni. Wyjmij z garnka, a na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumień cukinię. Wyjmij ją, do garnka wrzuć boczek, cebulę i grzyby. Dodaj zrumienione mięso. Całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym.

Reklama

Przypraw solą, pieprzem i papryką. Podlej bulionem. Wrzucić listki laurowe i duś pod przykryciem 1-1,5 godz. Mąkę wymieszaj z sześcioma łyżkami wody. Wlej do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodaj śmietanę i cukinię. Przypraw jeszcze raz solą, pieprzem i cukrem.

Przed podaniem gulasz udekoruj np. listkami natki i kleksem śmietany. 


Dowiedz się więcej na temat: Gulasz z cukinią

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje