Gulasz z cukinią

Potrawa jednogarnkowa ma konsystencję pół zupy, pół dania drugiego. Podajemy ją w głębokich talerzach lub sporych bulionówkach i zjadamy łyżkami do zupy. Gulasz możemy też serwować na płaskich talerzach.

Pyszne danie!
Pyszne danie! 123RF/PICSEL

Cebulę obierz i posiekaj. Kurki oczyść i opłucz. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój na duże kawałki. Boczek potnij w paseczki. W garnku rozgrzej olej. Porcjami wkładaj wołowinę i smaż, aż się zrumieni. Wyjmij z garnka, a na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumień cukinię. Wyjmij ją, do garnka wrzuć boczek, cebulę i grzyby. Dodaj zrumienione mięso. Całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym.

Przypraw solą, pieprzem i papryką. Podlej bulionem. Wrzucić listki laurowe i duś pod przykryciem 1-1,5 godz. Mąkę wymieszaj z sześcioma łyżkami wody. Wlej do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodaj śmietanę i cukinię. Przypraw jeszcze raz solą, pieprzem i cukrem.

Przed podaniem gulasz udekoruj np. listkami natki i kleksem śmietany. 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas