Rukola została w lodówce? Nie wyrzucaj zwiędłych listków. Wypróbuj trzy wyśmienite przepisy
Co zrobić z nadmiarem rukoli? Na pewno nie wyrzucać do kosza. Resztki można wykorzystać na rozmaite sposoby, w tym m.in. dodać do sałatek czy przygotować na ich bazie wyśmienite pesto. Swój sposób na rukolę ma również Katarzyna Bosacka.

Nie udało się wykorzystać całej paczki rukoli? Nic straconego. Resztki również można wykorzystać na rozmaite sposoby. Sałatka, pasta, a może pesto?
Spis treści:
Rukola: dlaczego jest zdrowa?
Rukola, znana również jako rokietta siewna, ma charakterystyczny, lekko pikantny smak. To jednak nie wszystko, ponieważ jest dobrym źródłem składników odżywczych. Warzywo zawiera witaminy A, C, K, E, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jest również bogate w minerały takie jak żelazo, wapń, krzem, potas i magnes. Oprócz tego rukola zawiera błonnik, antyoksydanty, luteinę, zeaksantynę i glukozynolaty. Dzięki takiej zawartości, korzystnie wpływa na zdrowie.
Wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia wzrok. Rukola jest też niskokaloryczna, zapewnia uczucie sytości na długi czas i tym samym może być sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Co więcej, rukola zawiera chlorofil, który pomaga pozbyć się toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Rukola w kuchni
Rukola nie bez powodu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu z innymi sałatami, pomidorami, ogórkami, serem feta i oliwą z oliwek. Liście można dodawać do kanapek jako dodatek do serów czy wędlin. Sprawdza się w duecie z hummusem, twarogiem czy pesto. W lodówce zostały resztki rukoli? A może liście nie są już tak intensywnie zielone? Jedno jest pewne: nie wyrzucaj. Poniższe przepisy pomogą ci ją odpowiednio wykorzystać.

Pomysły na wykorzystanie resztek rukoli
Sałatka z rukolą, serem pleśniowym i gruszką
Składniki
- liście rukoli,
- gruszka (pokrojona w kostkę),
- ser pleśniowy (pokruszony),
- oliwa,
- orzechy włoskie,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: Umyj liście rukoli i połóż na talerzu. Dodaj ser, gruszkę i orzechy włoskie. Całość polej oliwą z oliwek, dodaj odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz.
Pasta z rukoli
Składniki
- liście rukoli,
- awokado,
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: Obierz ze skórki awokado i rozgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę, a liście rukoli zblenduj z sokiem z cytryny i oliwą. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj pieprz i sól.
Pesto z rukoli według przepisu Katarzyny Bosackiej
Swój pomysł na wykorzystanie rukoli przedstawiła również Katarzyna Bosacka. Na Tik Toku zaprezentowała przepis na pesto. Podkreśliła, że to szybki przepis na jedzenie z resztek i niemarnowanie jedzenia.
Najpierw wrzuć rukolę do słoika (pomiń żółte listki, które mają gorzki smak). Następne dodaj wcześniej zalane wodą pestki słonecznika i oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Całość dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ostatnim składnikiem jest starty ser. Jak podkreśla Bosacka, może to być np. parmezan lub grana padano. Wszystko należy zmiksować na gładką masę.
"Posypujemy trochę żółtym serem, dodajemy trochę pieprzu jak to robią Włosi i proszę bardzo: gotowe jakie pyszne i jakie zdrowie" - podsumowała Bosacka.
***