Gulasz z soczewicy
Proste jednogarnkowe danie, dla miłośników kuchni roślinnej (i nie tylko!).

Składniki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 6 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 500 g pomidorowej passaty
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
W dużym garnku zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę i czosnek.
Następnie dodawać kolejno startą marchewkę, pokrojony w kosteczkę seler naciowy i paprykę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz wszystkie przyprawy prócz majeranku.
Całość wymieszać, dusić przez 10-15 minut.
Potem dodać soczewicę i bulion, gotować do momentu, aż soczewica będzie prawie miękka.
Następnie dodać passatę. Gotować jeszcze, do zgęstnienia gulaszu i miękkości soczewicy.
Doprawić jeszcze całość majerankiem, solą pieprzem i wymieszać.