Gulasz z wołowiny z soczewicą
Pyszne danie jednogarnkowe
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- szklanka soczewicy
- bulwa kopru włoskiego
- zielona papryka
- 125 g kapeluszy pieczarek
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 szklanki bulionu wołowo-grzybowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- ząbek czosnku
- łyżeczka mielonej papryki
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- koperek
Przygotowanie:
1. Opłucz i osusz mięso. Pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
2. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. Następnie pokrój paprykę i koper włoski. Obierz czosnek.
3. Rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie. Wymieszaj mąkę z papryką, obtocz w niej mięso i smaż 4-5 minut. Następnie dodaj przygotowane warzywa, czosnek i pieczarki. Wymieszaj, smaż 3-4 minuty, aby się zezłociły.
4. Dodaj bulion, pomidory, soczewicę oraz wino. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
5. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem 70-80 minut, aby mięso dobrze zmiękło. Po wyjęciu z piekarnika wrzuć oliwki. Przełóż gulasz na talerze, dodaj po łyżce śmietany, udekoruj gałązkami koperku.