Reklama

Reklama

Gulasz z ziemniakami

Sycący i smaczny posiłek.

Składniki

  • 1 kg chudej wołowiny
  • 3 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 2 zielone papryki
  • 1 pęczek majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2-3 listki laurowe

Sposób przygotowania


Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Wołowinę opłucz i pokrój w kostkę. Mięso posól, przypraw pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem, razem z cebulą i czosnkiem. 

Reklama

Obsmaż lekko miękko pod przykryciem, zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i kminek. Duś wszystko ok. 1 godzinę.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paseczki. Dodaj do gulaszu i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Pomidory i majeranek dodaj do gulaszu, duś kolejne 20 minut.

Na końcu dopraw gulasz do smaku pieprzem i solą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje