Gulasz z ziemniakami
Sycący i smaczny posiłek.

Składniki
- 1 kg chudej wołowiny
- 3 cebule
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 ziemniaków
- 2 zielone papryki
- 1 pęczek majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 2-3 listki laurowe
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Wołowinę opłucz i pokrój w kostkę. Mięso posól, przypraw pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem, razem z cebulą i czosnkiem.
Obsmaż lekko miękko pod przykryciem, zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i kminek. Duś wszystko ok. 1 godzinę.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paseczki. Dodaj do gulaszu i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Pomidory i majeranek dodaj do gulaszu, duś kolejne 20 minut.
Na końcu dopraw gulasz do smaku pieprzem i solą.