Gulasz z ziemniakami
Sycący i smaczny posiłek.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Wołowinę opłucz i pokrój w kostkę. Mięso posól, przypraw pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem, razem z cebulą i czosnkiem.
Obsmaż lekko miękko pod przykryciem, zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i kminek. Duś wszystko ok. 1 godzinę.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w paseczki. Dodaj do gulaszu i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Pomidory i majeranek dodaj do gulaszu, duś kolejne 20 minut.
Na końcu dopraw gulasz do smaku pieprzem i solą.