Gulasze - dobre także po podgrzaniu
Soczyste mięsne kąski w sosie z warzywami to bogactwo smaku i... wspaniale rozgrzewające danie. Następnego dnia są równie wyborne, jak tuż po przyrządzeniu!

Ragu wołowe z pieczarkami
Składniki
- 80 dag chudej wołowiny
- 2 białe cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 40 dag pieczarek
- 1 szkl. bulionu wołowego
- dodatki
- po 2 łyżki masła i smalcu,
- po 1 łyżce mąki i musztardy,
- 2 łyżki marynowanych
- cebulek perłowych
- mielona
- słodka i ostra papryka,
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
- 4–5 gałązek majeranku
Sposób przygotowania
1. Bulion zagotuj. Wołowinę opłucz, dobrze osusz. Mięso potnij w średniej wielkości kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha, potnij w cienkie plasterki. 2. Grzyby obsmaż na połowie rozgrzanego masła. Cebulę obierz, potnij w półplasterki. Smalec rozgrzej z resztą masła, zrumień na nim cebulę. Dodaj mięso, smaż razem jeszcze chwilę, stale mieszając. Potem oprósz mąką, zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Dodaj listek laurowy, rozdrobnione pieczarki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś pod przykryciem na małym płomieniu 15-20 minut. 3. Pod koniec duszenia wrzuć cebulki perłowe. Danie przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Posyp posiekanym majerankiem, ew. udekoruj świeżą natką.

Paprykarz z indykiem
Składniki
- 80 dag filetu z indyka
- 3 kolorowe papryki
- 1 puszka pomidorów (w kawałkach)
- 1 op. mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- dodatki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój. 2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebule, pokrojone papryki oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Podlej 2/3 szkl. wody i duś pod przykryciem na małym płomieniu jeszcze przez 30 minut. 3 Po 15 minutach duszenia do gulaszu dodaj fasolkę (bez wcześniejszego rozmrażania). Ok. 5 minut przed końcem duszenia dodaj pomidory. Całość przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Udekoruj natką.