Reklama

Reklama

Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

Nie żałuj do nich przypraw. Ostra papryczka chili, wyraziste curry czy wonny cynamon sprawią, że wiatr i niższe temperatury nie będą nam straszne.

Wieprzowina na sposób meksykański

Czas przyrządzenia: 20 min + duszenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag chudej łopatki wieprzowej
  • 60 dag oczyszczonego miąższu dyni
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 średnie cebule

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 5-6 łyżek oleju
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • listki natki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę opłucz, osusz, mięso potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką. Strąk czerwonej papryki oraz papryczkę chili rozetnij, oczyść, drobno pokrój. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Dynię pokrój w kostkę. 

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dołóż cebule. Smaż jeszcze chwilę. Dodaj przyprawy. Podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 35 minut.

3. W połowie czasu gotowania do mięsa dodaj papryki i dynię. Dolej trochę wody. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, wrzuć osączoną z zalewy fasolę. Gulasz wymieszaj z pastą paprykową. Ponownie przypraw i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp listkami natki.

Reklama

Dobre rady kucharza

Fasolę z puszki lepiej przed jedzeniem przepłukać na sitku zimną wodą. Dzięki temu usuniesz sól znajdującą się na ziarenkach. To samo rób z groszkiem konserwowym i kukurydzą.

Jeśli przez nieuwagę wsypałaś za dużo soli, danie może uratować ryż. Do garnka z potrawą wrzuć ryż w torebce (dzięki temu potem będziesz mogła łatwo go usunąć). Gotuj razem z gulaszem 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonie nadmiar soli.


Curry z papryką i kurczakiem

Czas przyrządzenia: 15 min + duszenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 3 kolorowe papryki
  • 80 dag filetów z kurczaka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • kawałek (ok. 4 cm) korzenia imbiru

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl. bulionu
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry w proszku

Sposób przygotowania:

1. Filety opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Papryki rozetnij, oczyść, opłucz, osusz, potnij w grubą kostkę. Chili rozetnij, usuń pestki, posiekaj. Czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty.

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir i chili. Oprósz curry, solą i pieprzem. Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj do nich mięso i papryki. Podlej bulionem. Duś 20 minut. Mleko połącz  z mąką. Wlej do curry. Przypraw. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe curry posyp ziołami, np. bazylią.

Dobre rady kucharza

Jeśli posypujesz danie świeżą bazylią, nie gotuj go ponownie. Pod wpływem wysokiej temperatury bazylia traci zielony kolor i robi się gorzka w smaku.

Gdy zjesz zbyt ostry gulasz, nie pij wody, gdyż tylko wzmocnisz uczucie pieczenia! Najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie mleka lub przegryzienie dania chlebem.

Wołowe kąski w pomidorach

Czas przyrządzenia: 20 min + duszenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag wołowiny na gulasz
  • 1 marchewka
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 suszone podgrzybki

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu wołowego
  • 1/3 szkl. śmietany 12-proc.
  • 2 listki laurowe
  • po sporej szczypcie mielonej słodkiej i ostrej papryki, gałki muszkatołowej i cynamonu\ 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Paprykę oczyść, potnij w paski. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Pomidory sparz, potnij na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę mięso. Smaż, aż się zrumieni. Dołóż grzybki i warzywa. Wrzuć listki laurowe i pozostałe przyprawy.

2. Całość podlej bulionem. Duś do miękkości (50-75 minut). Wlej śmietanę rozmieszaną z koncentratem. Ponownie przypraw.

Dobra rada kucharza

Suszone podgrzybki zmiel w młynku do kawy, a uzyskasz aromatyczną przyprawę, która wzbogaci smak wielu potraw. Podobnie możesz przygotować przyprawę z suszonych kurek - będzie nie tylko niezwykle aromatyczna, ale też mocno pikantna.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy