Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

Nie żałuj do nich przypraw. Ostra papryczka chili, wyraziste curry czy wonny cynamon sprawią, że wiatr i niższe temperatury nie będą nam straszne.

Wieprzowina na sposób meksykański
Wieprzowina na sposób meksykański123RF/PICSEL

Wieprzowina na sposób meksykański

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę opłucz, osusz, mięso potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką. Strąk czerwonej papryki oraz papryczkę chili rozetnij, oczyść, drobno pokrój. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Dynię pokrój w kostkę. 

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dołóż cebule. Smaż jeszcze chwilę. Dodaj przyprawy. Podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 35 minut.

3. W połowie czasu gotowania do mięsa dodaj papryki i dynię. Dolej trochę wody. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, wrzuć osączoną z zalewy fasolę. Gulasz wymieszaj z pastą paprykową. Ponownie przypraw i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp listkami natki.

Dobre rady kucharza

Fasolę z puszki lepiej przed jedzeniem przepłukać na sitku zimną wodą. Dzięki temu usuniesz sól znajdującą się na ziarenkach. To samo rób z groszkiem konserwowym i kukurydzą.

Jeśli przez nieuwagę wsypałaś za dużo soli, danie może uratować ryż. Do garnka z potrawą wrzuć ryż w torebce (dzięki temu potem będziesz mogła łatwo go usunąć). Gotuj razem z gulaszem 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonie nadmiar soli.

Curry z papryką i kurczakiem

Curry z papryką i kurczakiem
Curry z papryką i kurczakiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Filety opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Papryki rozetnij, oczyść, opłucz, osusz, potnij w grubą kostkę. Chili rozetnij, usuń pestki, posiekaj. Czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty.

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir i chili. Oprósz curry, solą i pieprzem. Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj do nich mięso i papryki. Podlej bulionem. Duś 20 minut. Mleko połącz  z mąką. Wlej do curry. Przypraw. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe curry posyp ziołami, np. bazylią.

Dobre rady kucharza

Jeśli posypujesz danie świeżą bazylią, nie gotuj go ponownie. Pod wpływem wysokiej temperatury bazylia traci zielony kolor i robi się gorzka w smaku.

Gdy zjesz zbyt ostry gulasz, nie pij wody, gdyż tylko wzmocnisz uczucie pieczenia! Najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie mleka lub przegryzienie dania chlebem.

Wołowe kąski w pomidorach

Wołowe kąski w pomidorach
Wołowe kąski w pomidorach123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Paprykę oczyść, potnij w paski. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Pomidory sparz, potnij na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę mięso. Smaż, aż się zrumieni. Dołóż grzybki i warzywa. Wrzuć listki laurowe i pozostałe przyprawy.

2. Całość podlej bulionem. Duś do miękkości (50-75 minut). Wlej śmietanę rozmieszaną z koncentratem. Ponownie przypraw.

Dobra rada kucharza

Suszone podgrzybki zmiel w młynku do kawy, a uzyskasz aromatyczną przyprawę, która wzbogaci smak wielu potraw. Podobnie możesz przygotować przyprawę z suszonych kurek - będzie nie tylko niezwykle aromatyczna, ale też mocno pikantna.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas