Reklama

Reklama

Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

Nie żałuj do nich przypraw. Ostra papryczka chili, wyraziste curry czy wonny cynamon sprawią, że wiatr i niższe temperatury nie będą nam straszne.

Wieprzowina na sposób meksykański

Czas przyrządzenia: 20 min + duszenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag chudej łopatki wieprzowej
  • 60 dag oczyszczonego miąższu dyni
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 średnie cebule

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 5-6 łyżek oleju
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • listki natki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę opłucz, osusz, mięso potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką. Strąk czerwonej papryki oraz papryczkę chili rozetnij, oczyść, drobno pokrój. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Dynię pokrój w kostkę. 

Reklama

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dołóż cebule. Smaż jeszcze chwilę. Dodaj przyprawy. Podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 35 minut.

3. W połowie czasu gotowania do mięsa dodaj papryki i dynię. Dolej trochę wody. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, wrzuć osączoną z zalewy fasolę. Gulasz wymieszaj z pastą paprykową. Ponownie przypraw i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp listkami natki.

Dobre rady kucharza

Fasolę z puszki lepiej przed jedzeniem przepłukać na sitku zimną wodą. Dzięki temu usuniesz sól znajdującą się na ziarenkach. To samo rób z groszkiem konserwowym i kukurydzą.

Jeśli przez nieuwagę wsypałaś za dużo soli, danie może uratować ryż. Do garnka z potrawą wrzuć ryż w torebce (dzięki temu potem będziesz mogła łatwo go usunąć). Gotuj razem z gulaszem 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonie nadmiar soli.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje