Nie żałuj do nich przypraw. Ostra papryczka chili, wyraziste curry czy wonny cynamon sprawią, że wiatr i niższe temperatury nie będą nam straszne.
1. Łopatkę opłucz, osusz, mięso potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką. Strąk czerwonej papryki oraz papryczkę chili rozetnij, oczyść, drobno pokrój. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Dynię pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dołóż cebule. Smaż jeszcze chwilę. Dodaj przyprawy. Podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 35 minut.
3. W połowie czasu gotowania do mięsa dodaj papryki i dynię. Dolej trochę wody. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, wrzuć osączoną z zalewy fasolę. Gulasz wymieszaj z pastą paprykową. Ponownie przypraw i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp listkami natki.
Fasolę z puszki lepiej przed jedzeniem przepłukać na sitku zimną wodą. Dzięki temu usuniesz sól znajdującą się na ziarenkach. To samo rób z groszkiem konserwowym i kukurydzą.
Jeśli przez nieuwagę wsypałaś za dużo soli, danie może uratować ryż. Do garnka z potrawą wrzuć ryż w torebce (dzięki temu potem będziesz mogła łatwo go usunąć). Gotuj razem z gulaszem 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonie nadmiar soli.