Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

Wieprzowina na sposób meksykański
Wieprzowina na sposób meksykański123RF/PICSEL

Wieprzowina na sposób meksykański

Składniki

- podstawowe:

  • 60 dag chudej łopatki wieprzowej
  • 60 dag oczyszczonego miąższu dyni
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 średnie cebule

- przyprawy i dodatki:

  • 5-6 łyżek oleju
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • listki natki do posypania
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Curry z papryką i kurczakiem

Curry z papryką i kurczakiem
Curry z papryką i kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 3 kolorowe papryki
  • 80 dag filetów z kurczaka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • kawałek (ok. 4 cm) korzenia imbiru

- przyprawy i dodatki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl. bulionu
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry w proszku
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Wołowe kąski w pomidorach

Wołowe kąski w pomidorach
Wołowe kąski w pomidorach123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 60 dag wołowiny na gulasz
  • 1 marchewka
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 suszone podgrzybki

- przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu wołowego
  • 1/3 szkl. śmietany 12-proc.
  • 2 listki laurowe
  • po sporej szczypcie mielonej słodkiej i ostrej papryki, gałki muszkatołowej i cynamonu\ 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobra rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?