Gyros drobiowy z warzywami oraz fetą

Na zrobienie takiego dania musisz poświęcić trochę czasu, ale płaca się, bo smakuje wyśmienicie. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Mięso indycze jest delikatne i smaczne.
Mięso indycze jest delikatne i smaczne. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag ziemniaków
  • 80 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 2 łyżki gotowej przyprawy do gyrosa
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 kolorowe papryki
  • 40 dag kapusty włoskiej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • po 2 czubate łyżki masła i mąki pszen.
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku
  • 20 dag sera feta
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, osusz, ew. potnij na jeszcze mniejsze kawałki. Przyprawę do gyrosa wymieszaj z oliwą. Polej mięso, odstaw je na 2 godziny. Papryki i kapustę oczyść, pokrój na kawałeczki. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Potem odcedź i pokrój w plasterki. Rozmaryn posiekaj.

2. Masło rozgrzej w garnku. Oprósz mąką. Zasmaż. Dolej mleko oraz 300 ml wody. Wsyp bulion. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą i pieprzem. Ser pokrój w kostkę. Mięso zrumień na rozgrzanej patelni. Wymieszaj z warzywami i rozmarynem. Przypraw. Przełóż do natłuszczonej formy. Posyp serem. Polej sosem. Zapiekaj 30 minut w 200ºC.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas