Gyros na talerzu

Zdrowsza wersja popularnego dania typu fast-food. W tym wariancie mięso z dodatkami zamiast do wnętrza bułki trafia prosto na talerz.

O charakterze dania decyduje ilość i rodzaj dodatków
O charakterze dania decyduje ilość i rodzaj dodatków123RF/PICSEL

1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju aż do zrumienienia.

2. Kroimy warzywa w plasterki (cebulę w piórka/w krążki).

3. Sos: jogurt naturalny łączymy z łyżką majonezu, łyżeczką musztardy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, doprawiamy całość pieprzem, mieszamy, chłodzimy.

4. Wykładamy na talerze mięso i warzywa, które lekko solimy, dokładamy ulubione dodatki (frytki, pieczone ziemniaczki, etc.), zalewamy schłodzonym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas