Gyros z sosem

Potrawa prosto z greckiej kuchni

Mięso możesz polać sosem
Mięso możesz polać sosem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag polędwicy
  • ziemniaki
  • olej
  • przyprawa do gyrosa
  • oregano
  • sól

Sos czosnkowy:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 ml gęstego jogurtu
  • oregano
  • sól
  • ogórek (dekoracja)

Przygotowanie:

Ziemniaki (ilość według uznania) umyj i obierz, pokrój na ćwiartki, skrop olejem, oprósz oregano, po czym upiecz w piekarniku na wyściełanej papierem do pieczenia lub folią blaszce. Posól po wyjęciu z piekarnika.

W czasie gdy ziemniaki się pieką, mięso umyj, pokrój na nieduże paski, obtocz w przyprawach i usmaż na patelni na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu (np. za pomocą papierowego ręcznika).

Przygotuj sos: czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj go z gęstym jogurtem oraz majonezem, dopraw do smaku szczyptą soli i oregano (możesz dodać również inne zioła). Mięso przed podaniem polej sosem i udekoruj plasterkami ogórka.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas