Gyros z sosem
Potrawa prosto z greckiej kuchni
Składniki:
- 40 dag polędwicy
- ziemniaki
- olej
- przyprawa do gyrosa
- oregano
- sól
Sos czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 50 ml gęstego jogurtu
- oregano
- sól
- ogórek (dekoracja)
Przygotowanie:
Ziemniaki (ilość według uznania) umyj i obierz, pokrój na ćwiartki, skrop olejem, oprósz oregano, po czym upiecz w piekarniku na wyściełanej papierem do pieczenia lub folią blaszce. Posól po wyjęciu z piekarnika.
W czasie gdy ziemniaki się pieką, mięso umyj, pokrój na nieduże paski, obtocz w przyprawach i usmaż na patelni na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu (np. za pomocą papierowego ręcznika).
Przygotuj sos: czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj go z gęstym jogurtem oraz majonezem, dopraw do smaku szczyptą soli i oregano (możesz dodać również inne zioła). Mięso przed podaniem polej sosem i udekoruj plasterkami ogórka.