Hiszpańska gorąca czekolada
Na jesienny wieczór.
Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady do wypieków (cukiernicze sklepy internetowe)
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonego anyżu
- 3 kopiaste łyżeczki skrobi kukurydzianej (sklepy ze zdrową żywnością)
- 360 ml wody plus dodatkowo trochę wody do rozpuszczenia skrobi
Prygotowanie:
1. Skrobię kukurydzianą wsyp do miseczki, dodaj 3-4 łyżeczki wody i dokładnie wymieszaj (nie mogą pozostać grudki).
2. Czekoladę połam na kawałki i przełóż do rondla. Wlej wodę i rozpuszczoną skrobię, wsyp przyprawy.
3. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając (najlepiej rózgą), aż czekolada całkiem się rozpuści (5-8 minut). Uważaj, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Najpierw będzie płynna jak zwykłe kakao, a potem nagle zacznie gęstnieć. Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, zestaw garnek z ognia i mieszaj jeszcze 3-5 minut, aby uzyskała właściwą gęstość, a pozostała gładka.
4. Przelej czekoladę do naczynek i od razu podawaj.