Hiszpańska pomidorowa
Oto przepis na zupę pomidorową w wersji hiszpańskiej. Smakuje wyjątkowo i jest miłą odmianą codziennego jadłospisu. Zresztą sprawdźcie sami.

Składniki
- 1-dniowa bagietka
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 1 kg roztartych pomidorów (może być przecier z pomidorów)
- mały pęczek mięty
- sól do smaku
Przygotowanie
1. Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy drobno pokrojone kawałki papryki oraz cebulę. Kiedy się zarumienią, dodajemy pomidory i pozostawiamy na patelni na około 15 minut. Następnie całość przepuszczamy przez sitko.
2. Do garnka wlewamy 1½ litra wody i podgrzewamy. Gdy woda zaczynie się gotować, dodajemy wcześniej przyrządzoną masę, liście mięty, kromki bagietki i solimy do smaku. Całość gotujemy przez około 5 minut.