Hiszpańska pomidorowa

Oto przepis na zupę pomidorową w wersji hiszpańskiej. Smakuje wyjątkowo i jest miłą odmianą codziennego jadłospisu. Zresztą sprawdźcie sami.

Oto nowy przepis na zupę pomidorową.
Oto nowy przepis na zupę pomidorową. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1-dniowa bagietka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 1 kg roztartych pomidorów (może być przecier z pomidorów)
  • mały pęczek mięty
  • sól do smaku

Przygotowanie

1. Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy drobno pokrojone kawałki papryki oraz cebulę. Kiedy się zarumienią, dodajemy pomidory i pozostawiamy na patelni na około 15 minut. Następnie całość przepuszczamy przez sitko.

2. Do garnka wlewamy 1½ litra wody i podgrzewamy. Gdy woda zaczynie się gotować, dodajemy wcześniej przyrządzoną masę, liście mięty, kromki bagietki i solimy do smaku. Całość gotujemy przez około 5 minut.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria