Nie jest pierwszym wyborem wśród Polaków, a szkoda. Ma w sobie dużo żelaza
Podroby - to jedno słowo budzi wśród konsumentów i miłośników kulinarnych przygód skrajne emocje. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych rodzajów wspomnianych podrobów jest wątróbka, a Polacy najczęściej sięgają po tę z kurczaka. Zdecydowaniem rzadszym wyborem jest wątróbka gęsia, która odpowiednio przygotowana może uchodzić za doskonały rarytas.

Wątróbka gęsia - właściwości
Przeciętny konsument w sklepie lub restauracji sięga po wątróbkę drobiową, wieprzową, wołową, cielęcą lub jagnięcą. Koneserzy wykwintnej kuchni doceniają również smak wątróbki z dzika, sarny czy jelenia. Gdy mowa o klasycznym obiedzie w roli głównej z podrobami, zazwyczaj na talerzu ląduje wątróbka z kurczaka, która charakteryzuje się delikatnym smakiem i stosunkowo niską ceną.
Wątróbka z gęsi zdecydowanie nie plasuje się na szczycie listy, gdy mowa o konsumenckich wyborach Polaków. Być może to pokłosie kulinarnych przyzwyczajeń lub kwestia ceny, bowiem gęsia wątróbka jest droższa niż "zwyczajna" wątróbka z kurczaka.
Pomijając powyższe aspekty, wątróbka z gęsi pod względem odżywczym to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, a przygotowana zgodnie ze sztuką kulinarną, może wyśmienicie smakować.
W 100 g gęsiej wątróbki znajduje się 16,37 g białka, 6,32 g węglowodanów i ok. 4,28 g tłuszczu. W wątróbce z gęsi znajdziemy m.in. witaminę A, która jest niezbędna do budowania odpowiedniej odporności organizmu, witaminy z grupy B, poprawiające kondycję układu nerwowego, a nawet witaminę C.
Natomiast gdy mowa o minerałach, to gęsia wątróbka jest doskonałym źródłem żelaza (ma go więcej niż jej kurza konkurentka), które w organizmie pełni wiele istotnych funkcji. Żelazo m.in. bierze udział w transporcie tlenu do tkanek i narządów oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
To jednak nie koniec cennych substancji odżywczych, które znajdują się w wątróbce z gęsi, bowiem dostarcza ona również fosforu, magnezu i potasu.
Zobacz również: Kurze łapki, głowizna, płucka to hit czy kit? Dlaczego jedni kochają, a inni się brzydzą?

Wątróbka z gęsi i wątróbka z kurczaka - jakie są różnice?
Obie wątróbki są bardzo dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, ale różnią się m.in. smakiem i konsystencją. Gęsia wątróbka charakteryzuje się intensywniejszym, bardziej wyrazistym i bogatszym smakiem, z kolei wątróbka z kurczaka jest delikatniejsza.
Natomiast gdy mowa o konsystencji, gęsia wątróbka zazwyczaj jest bardziej gęsta i zwarta, a z kurczaka raczej miękka i krucha. Kolejna różnica dotyczy zawartości tłuszczu, bowiem gęsia wątróbka, zwłaszcza w przypadku gęsi specjalnie tłuczonych w kontekście foie gras, może mieć go znacznie więcej.
Wątróbkę z kurczaka zazwyczaj przygotowuje się w klasyczny sposób, poddając ją obróbce termicznej w postaci smażenia z takimi dodatkami jak cebula i jabłko. Wątróbka gęsia często stanowi jeden z głównych składników pasztetu czy wspomnianego, znanego i docenianego na całym świecie foie gras. Wątróbka z gęsi może być również z powodzeniem smażona lub duszona.
Należy również podkreślić, że wątróbka z gęsi jest droższa niż wątróbka z kurczaka. Za tę pierwszą ceny zaczynają się od ok. 23 zł za 500 g, natomiast pół kg wątróbki z kurczaka kosztuje zazwyczaj ok. 7 zł.
Warto wiedzieć: