Hit na wielkanocnym stole. Nie taka zwykła sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna. Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" proponuje wersję z orientalną nutą. To pyszna i orzeźwiająca propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole.

Ewa Wachowicz poleca na Wielkanoc. Jajka w tej formie to majstersztyk
Ewa Wachowicz poleca na Wielkanoc. Jajka w tej formie to majstersztyk 123RF/PICSEL

Sałatka jajeczna z ogórkami. Idealny balans smakowy

Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na sałatkę jajeczną, dobrze trafiłaś. Zrównoważony, orzeźwiający smak, zdrowe składniki, to masz zagwarantowane, korzystając z przepisu, który w jednym z programów "Ewa Gotuje" zdradziła Ewa Wachowicz. Znana restauratorka poleca przygotowanie sałatki z jajek i zielonych ogórków, ale żeby nie była zbyt oczywista w smaku, proponuje dodać nietypowe dodatki. Połączenie słodko-kwaśnej marynaty z ogórkami i jajkami tworzy idealny balans smakowy. To zestawienie nadaje sałatce nieoczywisty, świeży charakter, który nie jest tak powszechny w tradycyjnych sałatkach jajecznych.

Nietypowa jest nie tylko marynata, ale także dodatek w postaci sezamu. Dodanie go na końcu do sałatki, daje ciekawą teksturę i lekki, orzechowy posmak. Pamiętajmy, że sezam to także świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i minerałów, co podnosi wartość odżywczą sałatki.

Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Może stać się świetnym wyborem na szybki lunch, lekką kolację czy na stół wielkanocny. Świetnie sprawdzi się także jako smarowidło do grzanek. To co? Czas poznać przepis.

Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna123RF/PICSEL

Składniki na sałatkę jajeczną z ogórkami

  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Orientalne ogórki:

  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 szczypty cukru trzcinowego

Ponadto: 

  • roszponka
  • pieczywo
  • limonka
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

Sałatka jajeczna. Sposób przygotowania

  1. Zacząć od marynaty. Do miseczki wycisnąć sok z limonki. Dodać ocet ryżowy. Posolić i posłodzić. 
  2. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. 
  3. Wrzucić do zaprawy, wymieszać i odstawić na kilka minut. 
  4. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. 
  5. Przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem. 
  6. Dodać posiekany szczypiorek, majonez i zamarynowane ogórki (bez marynaty). 
  7. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać. 
  8. Na końcu dodać sezam. 

Podawać z roszponką i pieczywem. Można udekorować limonką.