Hit na wielkanocnym stole. Nie taka zwykła sałatka jajeczna

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ewa Wachowicz poleca na Wielkanoc. Jajka w tej formie to majstersztyk
Ewa Wachowicz poleca na Wielkanoc. Jajka w tej formie to majstersztyk 123RF/PICSEL

Sałatka jajeczna z ogórkami. Idealny balans smakowy 

Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna123RF/PICSEL

Składniki na sałatkę jajeczną z ogórkami 

  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 szczypty cukru trzcinowego
  • roszponka
  • pieczywo
  • limonka
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

Sałatka jajeczna. Sposób przygotowania

  1. Zacząć od marynaty. Do miseczki wycisnąć sok z limonki. Dodać ocet ryżowy. Posolić i posłodzić. 
  2. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. 
  3. Wrzucić do zaprawy, wymieszać i odstawić na kilka minut. 
  4. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. 
  5. Przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem. 
  6. Dodać posiekany szczypiorek, majonez i zamarynowane ogórki (bez marynaty). 
  7. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać. 
  8. Na końcu dodać sezam.