Ten przepis kulinarnie wyniesie Wielkanoc na inny poziom. Szykuj się na gratulacje

Sałatka jajeczna doskonale sprawdzi się jako przekąska na Wielkanoc
Sałatka jajeczna doskonale sprawdzi się jako przekąska na Wielkanoc123RF/PICSEL

Lepsza niż tradycyjna jarzynowa. Oto idealna sałatka na Wielkanoc

Zobacz również:

    • 5 jaj ugotowanych na twardo
    • 50 g sałaty lodowej lub pekińskiej
    • 250 g odsączonego z zalewy groszku
    • 300 g odsączonej z zalewy kukurydzy
    • 50 g pora
    • 2 kiszone ogórki
    • 3 rzodkiewki
    • rzeżucha, szczypiorek lub natka pietruszki
    • 100 g majonezu
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki chrzanu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    Jak zrobić pyszną sałatkę jajeczną?
    Jak zrobić pyszną sałatkę jajeczną?123RF/PICSEL

    Wielkanocna sałatka jajeczna - przepis

    1. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy na nieco mniejsze kawałki. 
    2. Dno miski wykładamy porwanymi kawałkami sałaty.
    3. Na sałatę nakładamy warstwę kukurydzy, a następnie warstwę groszku. 
    4. Ugotowane na twardo jaja obieramy ze skorupek i oddzielamy białko od żółtka. 
    5. Białka siekamy na kosteczkę, a żółtka rozgniatamy widelcem.
    6. Na warstwę groszku nakładamy posiekane białka, a następnie żółtka. 
    7. Por kroimy w cienkie półplastry i nakładamy na warstwę żółtek. 
    8. Ogórki kroimy w drobną kostkę i aplikujemy je na żółtka. To samo robimy z rzodkiewką, która ląduje na ogórkach. 
    9. Poszczególne warstwy składników możesz nakładać w dowolnej kolejności.
    10. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz. 
    11. Całość dokładnie mieszamy, by powstał sos. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i rozprowadzamy go na wierzchu łyżką, by zakryć wierzch sałatki. Gotowe!