Najlepsza sałatka z jajek. Sekretem jest jeden dodatek

Smaczne, zdrowe i bardzo sycące - sałatki z jajkami to kulinarny hit, który doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Dziś przygotowałyśmy dla was coś wyjątkowego - pyszną sałatkę z jajek, czerwonej fasoli i ketchupu. Zawsze się udaje!

Sałatki na bazie jajek są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również bardzo sycące
Sałatki na bazie jajek są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również bardzo sycące 123RF/PICSEL

Na co są zdrowe jajka?

Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a część dietetyków uważa nawet, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę diety każdego dorosłego człowieka. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:

  • witamin A, E, D i K,
  • witamin z grupy B,
  • kwasu pantotenowego,
  • choliny,
  • fosforu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • cynku,
  • magnezu,
  • selenu,
  • jodu. 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe - wykorzystuje się je więc do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Nie mniej cenne jest żółtko, które zawiera luteinę, poprawiającą widzenie, chroniącą gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ona również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.

Jedno jajo o masie około 60 g ma zaledwie 81 kcal
Jedno jajo o masie około 60 g ma zaledwie 81 kcal123RF/PICSEL

Jajka mają jeszcze jedną zaletę - są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma zaledwie 81 kcal.

Przyjęło się sądzić, że najzdrowsze są jajka ugotowane "na miękko", ale z powodzeniem można je również spożywać "na twardo" jako podstawę pysznych, sycących i zdrowych sałatek. Jak przygotować tą idealną? Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis!

Najlepsza sałatka z jajek i czerwonej fasoli

Składniki:

  • osiem jajek,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • słoik majonezu,
  • cały pikantny ketchup (450 g),
  • ser żółty(250g),
  • rzodkiewka,
  • pietruszka zielona,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz. 

Przygotowanie:

1. Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki. Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym do góry żółtkami i posyp przyprawami.
2. Pokryj jaja majonezem, a na wierzch wyłóż kukurydzę. Przykryj wszystko ketchupem, a na wierzchu rozłóż równomiernie fasolę. 
3. Posyp sałatkę startym serem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, a na końcu pokrojoną w kosteczkę rzodkiewką.

„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?