Najlepsza sałatka z jajek. Sekretem jest jeden dodatek
Smaczne, zdrowe i bardzo sycące - sałatki z jajkami to kulinarny hit, który doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Dziś przygotowałyśmy dla was coś wyjątkowego - pyszną sałatkę z jajek, czerwonej fasoli i ketchupu. Zawsze się udaje!
![Sałatki na bazie jajek są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również bardzo sycące](https://i.iplsc.com/000KLM5EB4O2A9HK-C322-F4.webp)
Na co są zdrowe jajka?
Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a część dietetyków uważa nawet, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę diety każdego dorosłego człowieka. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:
- witamin A, E, D i K,
- witamin z grupy B,
- kwasu pantotenowego,
- choliny,
- fosforu,
- potasu,
- wapnia,
- żelaza,
- cynku,
- magnezu,
- selenu,
- jodu.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe - wykorzystuje się je więc do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Nie mniej cenne jest żółtko, które zawiera luteinę, poprawiającą widzenie, chroniącą gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ona również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.
![Jedno jajo o masie około 60 g ma zaledwie 81 kcal](https://i.iplsc.com/000E06EIF6I1PG5C-C322-F4.webp)
Jajka mają jeszcze jedną zaletę - są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma zaledwie 81 kcal.
Przyjęło się sądzić, że najzdrowsze są jajka ugotowane "na miękko", ale z powodzeniem można je również spożywać "na twardo" jako podstawę pysznych, sycących i zdrowych sałatek. Jak przygotować tą idealną? Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis!
Najlepsza sałatka z jajek i czerwonej fasoli
Składniki:
- osiem jajek,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- słoik majonezu,
- cały pikantny ketchup (450 g),
- ser żółty(250g),
- rzodkiewka,
- pietruszka zielona,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki. Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym do góry żółtkami i posyp przyprawami.
2. Pokryj jaja majonezem, a na wierzch wyłóż kukurydzę. Przykryj wszystko ketchupem, a na wierzchu rozłóż równomiernie fasolę.
3. Posyp sałatkę startym serem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, a na końcu pokrojoną w kosteczkę rzodkiewką.