Hit z kuchni PRL-u wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza idealny przepis
Masz ochotę na coś słodkiego? Może skusisz się na szybki i prosty deser. Wiele osób pamięta go z dzieciństwa. Przepis na kogel-mogel zdradza Ewa Wachowicz. - Istotną, o ile nie najistotniejszą, kwestią jest tutaj wybór dobrej jakości jajek - podkreśla znana restauratorka i prowadząca program "Ewa Gotuje". Jak przygotować "polską wersję zabajone?" Oto przepis!
Spis treści:
Kogel-mogel - deser z dzieciństwa
Co zrobić, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale chęci na pieczenie brak? Warto przypomnieć sobie słodką propozycję, którą uwielbiały robić nasze babcie czy mamy. Kogel-mogel to był jeden z najlepszych deserów, którym wielu z nas zajadało się w dzieciństwie. Do jego przygotowania potrzebne były dwa składniki: jajka - a dokładniej surowe żółtka i cukier.
- Dla mnie ten smak to sentymentalna podróż do mojego domu rodzinnego - przyznała w jedynym z felietonów Ewa Wachowicz.
Jak kogel-mogel przygotowuje prowadząca program "Ewa Gotuje"?
W tym przypadku proponuje klasyczny przepis wzbogacić o sezonowe owoce. - Istotną, o ile nie najistotniejszą, kwestią jest tutaj wybór dobrej jakości jajek. W końcu to właśnie one stanowią podstawę tego deseru - przyznała w jednym z felietonów Ewa Wachowicz. Zaznaczyła także, że jajka przed ucieraniem powinny być krótko sparzone wrzątkiem. Można zanurzyć je na siteczku we wrzątku, na kilka sekund.
Co jeszcze radzi Ewa Wachowicz? Proponuje również dodać sok z cytryny, który przełamie słodycz.
Czytaj również: Przepisy Ewy Wachowicz na proste dania z kilku składników
Przepis na kogel-mogel od Ewy Wachowicz
Składniki na kogel-mogel:
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
- Jajka sparzyć wrzątkiem.
- Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem.
- Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
- Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę owoców sezonowych.
Czy kogiel-mogel jest zdrowy?
Spożywany okazjonalnie, w niewielkich ilościach nie powinien stanowić większego zagrożenia. Kto powinien unikać kogla-mogla? Na pewno osoby starsze, dzieci czy kobiety w ciąży - dla nich spożycie surowych jajek nie jest wskazane. Istnieje bowiem większe ryzyko zakażenia się bakteriami. Deser nie jest także dobrym wyborem dla osób z problemami związanymi z poziomem cukru we krwi.