Hity wiosennego menu
Niskokaloryczne i pełne witamin - takie jest idealne, wiosenne menu. Chcemy przecież tryskać energią, a jednocześnie utrzymać doskonałą figurę.

Bomba witaminowa
Składniki:
- awokado, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, rzodkiewka, papryka (może być kolorowa), ogórek świeży, koszony, świeża bazylia, sól, pieprz, twaróg, jogurt naturalny
Przygotowanie:
Zmiksować awokado, dodać drobno pokrojony koperek, pietruszkę, szczypiorek, rzodkiewkę, paprykę, półtłusty twarożek (może być chudy), wymieszać z jogurtem naturalnym, ale niekoniecznie. Wspaniale smakuje, można zjeść sam lub z pieczywem. Czas przyrządzania: 30 minut.
Rzodkiewka zapiekana z szynką

Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewki, - 20 dag szynki konserwowej w plastrach, - 200 ml. wywaru drobiowego, - 150 ml śmietanki 30 proc., - 10 dag żółtego sera, - 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, - kilka gałązek natki pietruszki, - sól, pieprz, - tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami natki pietruszki. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Zupa drobiowa z nowalijkami

Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka, - 2 młode marchewki, - 1 młody seler, - 10 dag groszku cukrowego, - 1/2 pęczka natki pietruszki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany 18 proc., - 1 płaska łyżka mąki, - sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, marchewkę i selera oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać. W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kostkę z piersi kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor, zalać 1,5 lt. wody, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać do zupy oczyszczony i pokrojony na mniejsze części groszek cukrowy i posiekana natkę. Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i gotować jeszcze 5 minut.
Serek pełen rozmaitości

Składniki na 2 porcje:
- serek "Wiejski" lub "Bieluch", - 2 ząbki czosnku, mała cebulka, - pieprz, - 4 rzodkiewki, - przyprawa uniwersalna, - ew. trochę śmietany, - kawałek pomidora, - natka i szczypior do dekoracji
Przygotowanie:
Rzodkiewki opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa połączyć z serkiem, przyprawić. Posmarować nim kanapki i udekorować je. Czas przygotowania 20 minut