Holenderski kapsalon
Kapsalon to kulinarna duma Holendrów. Danie z foremki cieszy się w ich kraju ogromną popularnością, ale zaczyna też podbijać serca smakoszy z innych części świata. W wersji domowej może stanowić zdrową i wartościową przekąskę - głównie z uwagi na mnogość dodatków warzywnych.
1. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, obsypujemy obficie przyprawą, smażymy na oleju, aż się przyrumieni.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie słupki, smażymy frytki.
3. Szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w piórka lub w krążki, pozostałe warzywa w plasterki/półplasterki.
4. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.
5. Do foremek do zapiekania wkładamy frytki, następnie usmażone mięsne kawałki, przysypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku (pieczemy 10-12 min. w temp. 180 stopni). Po upieczeniu wyjmujemy foremki z daniem, polewamy je otrzymanym sosem, wykładamy na wierzch przygotowane wcześniej warzywa (cebula, ogórek, pomidor, kapusta pekińska).