Reklama

Reklama

Holenderski kapsalon

Kapsalon to kulinarna duma Holendrów. Danie z foremki cieszy się w ich kraju ogromną popularnością, ale zaczyna też podbijać serca smakoszy z innych części świata. W wersji domowej może stanowić zdrową i wartościową przekąskę - głównie z uwagi na mnogość dodatków warzywnych.

Składniki

  • 10 ziemniaków
  • filet z kurczaka
  • mała główka kapusty pekińskiej (ew. sałata strzępiasta lub inna zielenina)
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • czerwona cebula
  • 150 g żółtego sera startego na tarce
  • przyprawa kebab-gyros lub shoarma
  • olej do smażenia
  • sos:
  • duży kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny, pieprz

1. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, obsypujemy obficie przyprawą, smażymy na oleju, aż się przyrumieni.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie słupki, smażymy frytki.

3. Szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w piórka lub w krążki, pozostałe warzywa w plasterki/półplasterki. 

4. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

5. Do foremek do zapiekania wkładamy frytki, następnie usmażone mięsne kawałki, przysypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku (pieczemy 10-12 min. w temp. 180 stopni). Po upieczeniu wyjmujemy foremki z daniem, polewamy je otrzymanym sosem, wykładamy na wierzch przygotowane wcześniej warzywa (cebula, ogórek, pomidor, kapusta pekińska).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje