Holenderskie ciasto miodowe
Z korzennym aromatem.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g płynnego miodu
- 2 jajka
- szczypta mielonych goździków
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 125 g brązowego cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku
- po 100 g siekanych migdałów i orzechów włoskich
- tłuszcz do formy Przygotowanie:
Czekoladę utrzeć na grubej tarce. Dodać miód, jajka i przyprawy. Dodać cukier. Mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę wymieszać i dodać. Dodać migdały i orzechy. Podłuzną formę (24 cm długości) nasmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 60 minut. Wybić z formy i odstawić do ostudzenia.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 1050 kJ/251 kcal