Biedna tylko z nazwy. Minimum składników i moc doznań smakowych

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować zupę z maślanki? / zdjęcie ilustracyjne
Jak przygotować zupę z maślanki? / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Zobacz również:

Zupa na maślance - składniki

  • 1 litr maślanki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie kiełbasa i wędzony boczek.

Zupa na maślance - przepis

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobniejszą kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z solą.
  2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, natomiast cebulę siekamy na drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Na patelnię dodajemy trochę masła klarowanego i przesmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek, uważając, by czosnek się nie przypalił, bowiem zrobi się wówczas gorzki i popsuje smak zupy.
  4. Zeszklone warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się ziemniakami.
  5. Do drugiego garnka wlewamy maślankę i podgrzewamy ją na małej mocy palnika.
  6. Nie wolno dopuścić do zagotowania się maślanki.
  7. Podgrzaną maślankę powoli wlewamy do garnka z gotującymi się ziemniakami (muszą być już miękkie) i resztą warzyw.
  8. Doprawiamy wedle upodobań solą i pieprzem, następnie całość mieszamy i podgrzewamy na małej mocy palnika przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek.
"Ewa gotuje": Kanapki pod chmurkęPolsat