Biedna tylko z nazwy. Minimum składników i moc doznań smakowych
Choć była zupą dla ubogich, na co wskazuje m.in. jej nazwa, to w kontekście doznań kulinarnych nie miała sobie równych. Bazę do przygotowania tzw. zupy biedoty stanowi maślanka, która w połączeniu z warzywnymi dodatkami sprawia, że taki posiłek jest niezwykle smaczny, esencjonalny i aromatyczny.

Jedną z najpopularniejszych zup, którą przygotowuje się m.in. z maślanki, jest chłodnik litewski, którym zazwyczaj zajadamy się podczas lata, ponieważ taka zupa przeważnie serwowana jest prosto z lodówki. Inną, zdecydowanie mniej znaną propozycją na zupę z maślanką, jest tzw. zupa biedoty.
Należy zaznaczyć, że jej nazwa jest niewspółmierna do doznań smakowych, które oferuje.
Nazwa zupy bezpośrednio nawiązuje do bardzo niskiego kosztu związanego z jej przygotowaniem, bowiem niemal wszystkie, niezbędne składniki, można było kiedyś znaleźć na jednym gospodarstwie, a mowa o wspomnianej maślance, warzywach czy maśle.
Zupa na maślance - składniki
Do przygotowania zupy na maślance potrzebujemy następujących składników:
- 1 litr maślanki,
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- koperek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie kiełbasa i wędzony boczek.
Czytaj również: Czy maślanka jest zdrowa? Kto powinien uwzględnić ją w diecie?
Zupa na maślance - przepis
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobniejszą kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z solą.
- Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, natomiast cebulę siekamy na drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelnię dodajemy trochę masła klarowanego i przesmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek, uważając, by czosnek się nie przypalił, bowiem zrobi się wówczas gorzki i popsuje smak zupy.
- Zeszklone warzywa przekładamy do garnka z gotującymi się ziemniakami.
- Do drugiego garnka wlewamy maślankę i podgrzewamy ją na małej mocy palnika.
- Nie wolno dopuścić do zagotowania się maślanki.
- Podgrzaną maślankę powoli wlewamy do garnka z gotującymi się ziemniakami (muszą być już miękkie) i resztą warzyw.
- Doprawiamy wedle upodobań solą i pieprzem, następnie całość mieszamy i podgrzewamy na małej mocy palnika przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek.
Zupę można wzbogacić o podsmażony na patelni pokrojony, wędzony boczek i kawałki kiełbasy.
Polecamy także: Kulinarny odkurzacz na złogi w jelitach. Szybko rozprawi się z bałaganem w organizmie