Reklama

Reklama

Hummus według Zofii Cudny

Hummus, mimo że jest bardziej popularny wśród wegetarian, to zadowala swoim smakiem nawet osoby lubiące mięso. Potrawa na bazie ciecierzycy w wersji z kolendrą i oliwą z oliwek to jedna z książkowych propozycji Zofii Cudny.

Hummus ze świeżą kolendrą i oliwą z oliwek - do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 2 puszki ciecierzycy, 3-4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny oraz szczypta soli i pieprzu. Do podania - garść świeżej kolendry, oliwa z oliwek oraz kmin rzymski. Z podanych składników powinny wyjść cztery porcje.

Reklama

Jak zrobić hummus? "Ciecierzycę dokładnie odcedzamy i płuczemy. Całość przekładamy do robota kuchennego, dodajemy czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pastę tahini. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą, szczyptą kminu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek" - radzi autorka popularnego bloga kulinarnego.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje