Idealna, letnia przekąska
Świeże, sezonowe warzywa to świetna baza do zrobienia szybkich i smakowitych przekąsek. Dlatego, jeśli uwielbiasz szparagi, to dobry moment, aby poeksperymentować z nowymi przepisami. Wypróbuj nasz sposób na szparagi w plastrach wędlin, które doskonale podkreślają smak tego warzywa.

Składniki
- 1 opakowanie boczku w plastrach np. ZM Pekpol
- 1 opakowanie szynki gotowanej w plastrach np. ZM Pekpol
- 1 opakowanie krakowskiej drobiowej w plastrach np. ZM Pekpol
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek białych szparagów
- olej
- sól i pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania
Szparagi delikatnie obrać. Odkroić zdrewniałe końcówki. Zawinąć w wędliny dla pewności spiąć wykałaczką. Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grilla. Szparagi skropić olejem, doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić na blaszce do pieczenie i podpiekać aż nabiorą koloru. Po wyciągnięciu skropić delikatnie cytryną.