Idealne ciasto na pierogi? To możliwe. Oto najlepszy sposób
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi pierogów! Danie z obłędnym farszem podbija kubki smakowe już nie tylko nad Wisłą, ale zyskuje rzesze miłośników już poza granicami Polski. Sekretem idealnych pierogów jest ciasto: musi być elastyczne i cienkie, żeby nie rozklejało się podczas gotowania. Jak je zrobić? To łatwe, ale trzeba się trzymać kilku zasad. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Podpowiadamy.
Ciasto na pierogi to podstawa
Dlaczego ciasto pierogowe to podstawa? Ponieważ to właśnie ono utrzymuje farsz w ryzach. Jeśli zrobimy je dobrze, to wtedy ciasto będzie nie tylko cienkie, ale łatwo uda się je rozwałkować, a lepienie pójdzie jak z płatka. Ponadto unikniemy kulinarnej katastrofy, czyli rozpadania się pierogów podczas gotowania.
Ciasto na pierogi: Tylko trzy składniki
Nie ma jednego przepisu na ciasto pierogowe, ponieważ każdy ma swój sprawdzoną recepturę. Niektórzy dodają do niego śmietanę, inni zaś wbijają jajko. Jeśli my nie mamy umiejętności tworzenia idealnego ciasta pierogowego, to takie składniki mogą nas tylko rozczarować. W efekcie ciasto jest twarde, a wałkowanie i lepienie są katorgą. Dlatego warto trzymać się jednej zasady: ograniczmy składniki na idealne ciasto na pierogi do trzech. Potrzebne będą mąka, sól i woda.
Zrób ciasto w ten sposób: Pierogi wyjdą obłędnie
Wiele osób zastanawia się, jaką wodę do ciasta pierogowego dodać. Jedni optują za zimną, inni zaś wskazują, że najlepszy będzie wrzątek. Oczywiście, prawda leży pośrodku, bo woda powinna być gorąca, ale nie wrząca. Wtedy łatwiej będzie nam ulepić pierogi. Jakie powinny być proporcje? Nie istnieją złote rady w tej kwestii, ale można wypróbować inną, sprawdzoną metodę.
Na stolnicę wystarczy wsypać ok. dwóch szklanek mąki, szczyptę soli i dodać odrobinę ciepłej wody. Nożem zagarniać mąkę w taki sposób, aby chłonęła wodę stopniowo. W miarę potrzeby można dodawać wodę, ale kiedy widać, że większa część ciast zaczyna się lepić, wtedy można zabrać się za wyrabianie.
Jak długo wyrabiać ciasto na pierogi? Do momentu, aż staje się elastyczne i nie przykleja się do rąk. Ważne jest to, że - niestety - wyrabianie musi być intensywne. Z drugiej strony podczas tej czynności, można dać upust emocjom i nawet uderzać wyrabianym ciastem o blat. Kiedy ciasto na pierogi jest już elastyczne, warto schować je pod miską i dać mu odpocząć. Wystarczy ok. 30 minut, a później można się brać za wałkowanie.
Polecamy: