Idealne jajko w koszulce. Wystarczy 40 sekund

Lista składników do wykonania jajka w koszulce jest wyjątkowo krótka i nieskomplikowana. Technika jego przygotowania wciąż sprawia jednak problemy. Przyrządzenie idealnego jajka w koszulce jest często wyzwaniem dla nawet najbardziej zaawansowanych smakoszy. Tymczasem do jego przygotowania wystarczy zaledwie 40 sekund. Oto jak je zrobić!

Przepis na idealne jajko w koszulce
Przepis na idealne jajko w koszulce123RF/PICSEL

Jajka to idealna baza dla pożywnego, a jednocześnie smacznego śniadania. Sposobów na ich przygotowanie jest sporo - przez jajecznicę, jajka sadzone, na miękko czy w koszulce. Te ostatnie stanowią jednak największe wyzwanie. Tymczasem możemy je bez problemów przygotować samodzielnie w domu. Będziemy na to potrzebować zaledwie 40 sekund.

Jak zrobić idealne jajko w koszulce?

Jajko w koszulce to jajko bez skorupki, ugotowane w wodzie. Ma ścięte białko i płynne żółtko. Zaskakuje niezwykłą delikatnością. Najpopularniejszą techniką jego przygotowania jest zagotowanie dwóch litrów wody i 70 ml octu, do których dodaje się szczyptę soli. Gdy woda zaczyna wrzeć, miesza się ją łyżką i do środka powstałego wiru wlewa rozbite jajko. Gotuje 2-3 minuty, a następnie wyjmuje łyżką cedzakową. Ten sposób nie wszystkim jednak wychodzi. Jak się okazuje, istnieje o wiele prostsze rozwiązanie!

Z odpowiedzią nadchodzi Internet, niezwykle bogate w przepisy kulinarne źródło. Internet obfituje także w triki, które niejednokrotnie ułatwiają nam codzienność w kuchni. Na tiktokowym koncie o nazwie Caught Snackin’ znaleźć można niesamowicie prosty sposób na przygotowanie jajek w koszulce. Czy to najprostsze rozwiązanie? Najprawdopodobniej!

Prosty trik na jajko w koszulce

Trzech londyńskich smakoszy podzieliło się swoją metodą na gotowanie jajek w koszulce. Zamiast używać wymyślnych narzędzi i sztuczek, wystarczy jedynie kubek i mikrofalówka. Co najlepsze - przygotowanie zajmie tylko 40 sekund.

Jak wynika z przepisu, do kubka należy wlać 250 mililitrów gorącej wody i małą łyżeczkę octu. Następnie wbić jedno jajko i całość wsadzić do mikrofali na najwyższy poziom grzania na jedyne 40 sekund.

I to wszystko. Potem wystarczy ułożyć jajko na toście, doprawić solą i pieprzem i... jeść!

"Wow. To było łatwe", "Najlepszy i jedyny sposób, w jaki mi się to udało", "Czy właśnie zmieniłeś moje życie?" - komentują internauci. Prostsze rozwiązanie wydaje się więc nie istnieć.

*** 
Czytaj również: 

"Na zdrowie": Jabłko - symbol urodzaju, płodności i długowiecznościInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas