Nigdy nie jedz ryb z tymi warzywami
Nie ma wątpliwości co do tego, że ryby są niezwykle ważnym elementem zdrowego odżywiania. Dostarczają organizmowi niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania kwasy Omega-3, oraz witaminy A, D, E. Należy jednak pamiętać, by nie łączyć ryb z warzywami kapustnymi w jednym posiłku.
Warzywa kapustne, do których należą m.in. kalafior, kalarepa, brokuł, jarmuż czy sama kapusta są źródłem potasu, żelaza i wapnia. Są niskokaloryczne, ale bogate w ważne wartości odżywcze. I choć połączenie w jednym posiłku ryb i warzyw kapustnych wydaje się na pierwszy rzut okna idealnym rozwiązaniem, to poprzez zawarty w rybach jod powinniśmy unikać spożywania ich razem.
Okazuje się, że warzywa kapustne niekorzystnie wpływają na wchłanianie jodu, blokując jego wychwytywanie przez tarczycę. Spożywając w jednym posiłku ryby i warzywa kapustne uniemożliwiamy organizmowi odpowiednie wchłanianie jodu, to z kolei wpływa negatywnie na produkcję hormonów tarczycy.
Niedobór jodu w organizmie może przyczyniać się do niedoczynności tarczycy, a wówczas cały organizm nie funkcjonuje tak, jak powinien. Ponadto brak odpowiednich wartości jodu może prowadzić do otyłości, niepłodności, a u dzieci do poważnych zaburzeń neurologicznych.
Powinniśmy zatem pamiętać, by ryby i warzywa kapustne spożywać osobno, w odpowiednich odstępach czasu.
***
Zobacz także:
Syrop z czarnuszki - doskonałe wsparcie przy przeziębieniu