Imbirowe pierniczki
Mikserem mieszaj masło i cukier, aż powstanie biały krem.
Składniki na 24 sztuki:
- 150 g solonego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki miodu żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- łyżka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka sody
- kolorowy lukier
Sposób przygotowania:
1. Mikserem mieszaj masło i cukier, aż powstanie biały krem. Mieszając, dodaj miód i żółtko, a następnie mąkę, przyprawy i sodę.
2. Podziel ciasto na pół i zrób dwa placki. Ułóż każdy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Włóż do lodówki na 15 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.
4. Wycinaj pierniczki foremką i układaj na półce, w odległości 3 cm, jeden od drugiego. Piecz 6-8 minut i ostudź.
5. Przygotuj lukier wg instrukcji producenta i ozdób nim pierniczki.