Indyk w sosie żurawinowym
Świąteczny indyk.

Składniki na 4 porcje:
- 80 dag piersi z indyka, - cebula, - 1 jajko, - 30 dag mięsa mielonego, - 2 łyżki rodzynków, - sól, pieprz, - 'Warzywko', - tłuszcz do pieczenia, - żurawina do dekoracji, - łyżka chrzanu, - słoiczek żurawiny, - 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę wyłożyć na pierś indyczą. Zawinąć w rulon i obwiązać. Roladę włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać tłuszcz. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Gotową ostudzić. Pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować żurawiną. Majonez wymieszać z żurawiną ze słoiczka i majonezem. Podać jako sos. Czas przygotowania 1 godzina minut