Indyk w sosie żurawinowym
Świąteczny indyk.
- 80 dag piersi z indyka,
- cebula,
- 1 jajko,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 2 łyżki rodzynków,
- sól, pieprz,
- 'Warzywko',
- tłuszcz do pieczenia,
- żurawina do dekoracji,
- łyżka chrzanu,
- słoiczek żurawiny,
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę wyłożyć na pierś indyczą. Zawinąć w rulon i obwiązać. Roladę włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać tłuszcz. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Gotową ostudzić. Pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować żurawiną. Majonez wymieszać z żurawiną ze słoiczka i majonezem. Podać jako sos.
Czas przygotowania 1 godzina minut