Indyk z owocami
Doskonałe świąteczne danie.

Składniki na 12 porcji:
- sprawiona tuszka indyka (ok. 4 kg), - banan, brzoskwinia, - 2 mandarynki, - garść rodzynek, - mała główka czosnku, - 2 łyżki masła, Na marynatę: - 3 łyżki oliwy, - 5 łyżek soku z pomarańczy, - łyżeczka soku z cytryny, - łyżeczka imbiru, kolendry, - cynamonu
Przygotowanie:
Indyka umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią całą tuszkę (również od wewnątrz). Odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce. Przygotować farsz: owoce i czosnek drobno pokroić, wymieszać z masłem. Farszem nadziać indyka. Piec ok. 3 godz. w temp. 220 st. C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Upieczonego indyka odstawić do wystygnięcia. Można serwować na zimno lub na ciepło. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!