Reklama

Reklama

Indyk z owocami

Doskonałe świąteczne danie.


Reklama


Składniki na 12 porcji:

- sprawiona tuszka indyka (ok. 4 kg),
- banan, brzoskwinia,
- 2 mandarynki,
- garść rodzynek,
- mała główka czosnku,
- 2 łyżki masła,
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy,
- 5 łyżek soku z pomarańczy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka imbiru, kolendry,
- cynamonu

Przygotowanie:

Indyka umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią całą tuszkę (również od wewnątrz). Odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce. Przygotować farsz: owoce i czosnek drobno pokroić, wymieszać z masłem. Farszem nadziać indyka. Piec ok. 3 godz. w temp. 220 st. C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Upieczonego indyka odstawić do wystygnięcia. Można serwować na zimno lub na ciepło. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: indyk | drób | indyk | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje