Reklama

Reklama

Indyk z owocami

Doskonałe świąteczne danie.



Składniki na 12 porcji:

- sprawiona tuszka indyka (ok. 4 kg),
- banan, brzoskwinia,
- 2 mandarynki,
- garść rodzynek,
- mała główka czosnku,
- 2 łyżki masła,
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy,
- 5 łyżek soku z pomarańczy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka imbiru, kolendry,
- cynamonu

Przygotowanie:

Indyka umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią całą tuszkę (również od wewnątrz). Odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce. Przygotować farsz: owoce i czosnek drobno pokroić, wymieszać z masłem. Farszem nadziać indyka. Piec ok. 3 godz. w temp. 220 st. C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Upieczonego indyka odstawić do wystygnięcia. Można serwować na zimno lub na ciepło. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje