Reklama

Reklama

Indyk z owocami

Dania mięsne nie muszą być nudne. Dzisiaj indyk z delikatnie słodką nutą.

Składniki

  • 2 podudzia z indyka,
  • 8 śliwek,
  • 10 suszonych moreli,
  • 1 surowe jabłko winne,
  • kilka goździków,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Śliwki zamoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w ćwiartki. Indyka opłukać, obrać ze skóry  i lekko podsmażyć na oleju. Do naczynia żaroodpornego włożyć indyka wraz z owocami i przyprawami, nakryć wieczkiem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika.

Reklama

Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeśli jest za dużo sosu, odkryć wieczko i potrzymać w piekarniku, aż się zrumieni z obu stron. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kasza jaglaną.

Dowiedz się więcej na temat: indyk

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje