Składniki na 18 porcji: - 12 średniej wielkości jabłek, - 8 łyżek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych, - 4 jajka, - szklanka cukru, - szklanka mąki pszennej, - pół szklanki mąki ziemniaczanej, - łyżeczka cynamonu, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1/2 szklanki oleju, - tłuszcz do formy, - listki mięty do przybrania, - szczypta soli Przygotowanie: Jabłka umyć, wydrążyć środki. Do każdego jabłka włożyć łyżkę dżemu albo powideł. Ułożyć jabłka jedno obok drugiego w niezbyt dużej, wysmarowanej tłuszczem blasze. Jabłka powinny być trochę od siebie oddalone. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i cynamon. Ciastem zalać jabłka. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem jabłecznik pokroić tak, by w każdej porcji było jedno całe jabłko. Na koniec ozdobić listkami mięty, owocami lub małymi różyczkami. Porcja: 320 kcal Czas przygotowania: 45 minut Kalkulator kalorii