Jabłecznik ucierany

Chętnie serwowany przez gospodynie na Podlasiu, przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mleka
  • szczypta soli
  • 3 średnie jabłka
  • cynamon
  • opcjonalnie cukier puder

1. Masło utrzyj mikserem na puszysto. Powoli, małymi porcjami wsypuj cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksuj na średnich obrotach na gładko.Następnie wbij jajka(w minutowych odstępach).

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj porcjami do masy maślanej,następnie wlej mleko,cały czas ucierając. Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę.Piekarnik rozgrzej do 180ºC. 

3 Ciasto wlej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 45 min, aż wbijany w ciasto patyczek będzie suchy.Ciepłe ciasto posyp cynamonem z cukrem pudrem.

Co warto zjeść rano?INTERIA.PL
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?