Jabłecznik ucierany
Chętnie serwowany przez gospodynie na Podlasiu, przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!

Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 3 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 średniej cytryny
- 200 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mleka
- szczypta soli
- 3 średnie jabłka
- cynamon
- opcjonalnie cukier puder
1. Masło utrzyj mikserem na puszysto. Powoli, małymi porcjami wsypuj cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksuj na średnich obrotach na gładko.Następnie wbij jajka(w minutowych odstępach).
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj porcjami do masy maślanej,następnie wlej mleko,cały czas ucierając. Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę.Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
3 Ciasto wlej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 45 min, aż wbijany w ciasto patyczek będzie suchy.Ciepłe ciasto posyp cynamonem z cukrem pudrem.