Jabłka w korzennym cieście
Korzenne przyprawy, puszyste ciasto i słodka, soczysta Gala – to idealna kompozycja smaków i aromatów, nie tylko na święta.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłka przekrój na połówki i delikatnie wydrąż. Starannie je ponacinaj - nie do końca, tak aby się nie rozpadły. Tak przygotowane połówki jabłek ułóż w tortownicy. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez 10 minut. W tym czasie utrzyj masło z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodaj mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i korzennymi przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj. Tortownicę z podpieczonymi jabłkami wyciągnij z piekarnika. Wyjmij delikatnie jabłka z tortownicy. Tortownicę przestudź, a następnie wysmaruj ją masłem. Do tortownicy wlej przygotowane wcześniej ciasto, a następnie ułóż w nim jabłka - delikatnie je wciskając, okrągłą stroną skierowaną ku górze. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe. Piecz 35-40 minut.