Reklama

Reklama

Jabłkowe babeczki

Ten deser robi się błyskawicznie - jabłka w formie pysznych babeczek to wyśmienity pomysł na poczęstunek po obiedzie. Nie dość, że smaczne, to wyglądają pięknie. Mogą być podawane jako osobny deser lub wykorzystane jako ozdoba do ciast i tortów.

Składniki

  • Ciasto:
  • 180 g kostki margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 2 szklanki mąki (350 g)
  • 1 całe duże jajko
  • 1 żółtko
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki

  • Masa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu (5 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 limonki

Połączyć mąkę, proszek do pieczenia z cukrem pudrem, kostką do pieczenia, jajkiem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki.

Wlać wodę i sok z cytryny do garnka. Wrzucić plasterki jabłka i podgrzewać przez 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, plasterki jabłka muszą być miękkie, aby łatwo je było formować).

Foremki do muffinek nasmarować kostką do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek, wyciąć z niego 12 kółek (szklanką), wylepić nimi nasmarowane foremki. Pośrodku układać plasterki jabłka tak, by utworzyły kształt róży. Aby ułatwić sobie zadanie, zacząć od warstwy zewnętrznej: formując z plasterków jabłek fale, rozkładać je (dość ciasno) od brzegów foremki, kierując się ku środkowi.

Reklama

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem). Piec 40-50 minut. Posypać cynamonem.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: babeczki | jabłka | deser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje