Reklama

Reklama

Jabłkowe babeczki

Jabłkowe babeczki robi się błyskawicznie - jabłka w formie pysznych babeczek to wyśmienity pomysł na poczęstunek po obiedzie. Nie dość, że smaczne, to wyglądają pięknie. Jabłkowe babeczki mogą być podawane jako osobny deser lub wykorzystane jako ozdoba do ciast i tortów.

Składniki

  • Ciasto:
  • 180 g kostki margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 2 szklanki mąki (350 g)
  • 1 całe duże jajko
  • 1 żółtko
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki

  • Masa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu (5 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 limonki

Jabłkowe babeczki - przygotowanie

1. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia z cukrem pudrem, kostką do pieczenia, jajkiem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto. 

2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki.

3. Wlać wodę i sok z cytryny do garnka. Wrzucić plasterki jabłka i podgrzewać przez 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, plasterki jabłka muszą być miękkie, aby łatwo je było formować).

4. Foremki do muffinek nasmarować kostką do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek, wyciąć z niego 12 kółek (szklanką), wylepić nimi nasmarowane foremki. Pośrodku układać plasterki jabłka tak, by utworzyły kształt róży. Aby ułatwić sobie zadanie, zacząć od warstwy zewnętrznej: formując z plasterków jabłek fale, rozkładać je (dość ciasno) od brzegów foremki, kierując się ku środkowi.

Reklama

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem). Piec 40-50 minut. Posypać cynamonem.

Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:

Ślimaczki cynamonowe

Kruche ciasteczka

Domowe makaroniki z kremem

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje