Jagielnik na owsianym spodzie

Aktualizacja

Jagielnik na owsianym spodzie to odrobina słodkiej rozkoszy bez wyrzutów sumienia. Deser z kaszy jaglanej to porcja zdrowia i odżywczych składników. Jagielnik na owsianym spodzie oczaruje cię swoim smakiem.

Jagielnik na owsianym spodzie to świetna alternatywa nie tylko dla wegan
Jagielnik na owsianym spodzie to świetna alternatywa nie tylko dla wegan123RF/PICSEL

Składniki:

szklanka płatków owsianych

syrop klonowy lub miód

2-3 szklanki kaszy jaglanej gotowanej

cukier puder

mleko kokosowe

rodzynki

aromat waniliowy

cynamon

opcjonalnie banany

Jagielnik na owsianym spodzie - przygotowanie

Kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Gdy wchłonie nadmiar wody i osiągnie konsystencję budyniu, zdjąć z ognia. 

Do kaszy dodać rodzynki, opcjonalnie rozgniecione kawałki bananów lub innych owoców.

Tortownicę nasmarować tłuszczem wysypać płatkami owsianymi polanymi syropem lub miodem. Na tak przygotowany spód, wylać masę z kaszy.

Mleko kokosowe (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu powyżej 80%) ubić z resztką cukru pudru i aromatu waniliowego, wylać na masę z kaszy.

Wstawić do lodówki. Jeść gdy wierzch tak przygotowanego jagielnika stężeje.

Sprawdź też przepisy na pyszne ciastka:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas