Jagielnik na owsianym spodzie
Jagielnik na owsianym spodzie to odrobina słodkiej rozkoszy bez wyrzutów sumienia. Deser z kaszy jaglanej to porcja zdrowia i odżywczych składników. Jagielnik na owsianym spodzie oczaruje cię swoim smakiem.
Składniki:
szklanka płatków owsianych
syrop klonowy lub miód
2-3 szklanki kaszy jaglanej gotowanej
cukier puder
mleko kokosowe
rodzynki
aromat waniliowy
cynamon
opcjonalnie banany
Jagielnik na owsianym spodzie - przygotowanie
Kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Gdy wchłonie nadmiar wody i osiągnie konsystencję budyniu, zdjąć z ognia.
Do kaszy dodać rodzynki, opcjonalnie rozgniecione kawałki bananów lub innych owoców.
Tortownicę nasmarować tłuszczem wysypać płatkami owsianymi polanymi syropem lub miodem. Na tak przygotowany spód, wylać masę z kaszy.
Mleko kokosowe (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu powyżej 80%) ubić z resztką cukru pudru i aromatu waniliowego, wylać na masę z kaszy.
Wstawić do lodówki. Jeść gdy wierzch tak przygotowanego jagielnika stężeje.
Sprawdź też przepisy na pyszne ciastka:
Zobacz również: