Reklama

Reklama

Jagielnik na owsianym spodzie

Jagielnik na owsianym spodzie to odrobina słodkiej rozkoszy bez wyrzutów sumienia. Deser z kaszy jaglanej to porcja zdrowia i odżywczych składników. Jagielnik na owsianym spodzie oczaruje cię swoim smakiem.


Czas przyrządzenia: 45 - 60 minut

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • syrop klonowy lub miód
  • 2-3 szklanki kaszy jaglanej gotowanej
  • cukier puder
  • mleko kokosowe
  • rodzynki
  • aromat waniliowy
  • cynamon
  • opcjonalnie banany

Jagielnik na owsianym spodzie - przygotowanie

Kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Gdy wchłonie nadmiar wody i osiągnie konsystencję budyniu, zdjąć z ognia. 

Do kaszy dodać rodzynki, opcjonalnie rozgniecione kawałki bananów lub innych owoców.

Tortownicę nasmarować tłuszczem wysypać płatkami owsianymi polanymi syropem lub miodem. Na tak przygotowany spód, wylać masę z kaszy.

Mleko kokosowe (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu powyżej 80%) ubić z resztką cukru pudru i aromatu waniliowego, wylać na masę z kaszy.

Wstawić do lodówki. Jeść gdy wierzch tak przygotowanego jagielnika stężeje.

Reklama

Sprawdź też przepisy na pyszne ciastka:

Ślimaczki cynamonowe

Kruche ciasteczka

Domowe makaroniki z kremem

Zobacz również:






INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy