Jaglane racuchy z żurawiną

Składniki na 6 porcji: Ciasto: 3/4 szkl. mąki jaglanej, 1,5 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mleka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olej Kisiel: 1 szkl. świeżej żurawiny, 1/3 ananasa, 1/2 szkl. wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, sól.

Dzieci je uwielbiają
Dzieci je uwielbiają123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać mąkę jaglaną z resztą mąki pszennej. Wbić jajko, dodać sól, resztę mleka i stopione masło. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

2. Żurawinę podgrzać na małym ogniu z połową wody, cukrem i pokrojonym ananasem. Mąkę rozrobić z wodą i wlać pod koniec duszenia. Mokrą łyżką nałożyć po porcji ciasta na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia. Racuchy podać polane kisielem.

Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepisInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas