Jaglanka z granatem

​Wielkimi krokami nadchodzą zimne poranki, a że nie ma nic lepszego niż rozgrzewające pierwsze śniadanie, dlatego bardzo często ląduje na moim talerzu owsianka w różnych odmianach. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam prostą i sycącą owsianko-jaglankę z granatem

Jaglanka z granatem
Jaglanka z granatemBeMam

Co potrzebujemy (do jaglanki dla 2 osób)?

2 łyżki surowej kaszy jaglanej
3 łyżki płatków owsianych
1/2 granata
0,5 l wrzącej wody
0,5 l mleka krowiego (ja używam bez laktozy) lub np. migdałowego
6 orzechów włoskich
1 łyżka płatków migdałowych
szczypta soli
do smaku możemy dodać jeszcze 1/2 łyżeczki miodu

Jak robimy?

Krok 1: Kaszę jaglaną prażymy w garnku, a następnie zalewamy wrzątkiem.

Krok 2: Do kaszy jaglanej dosypujemy płatki, wszystko razem lekko prażymy.

Krok 3: Do kaszy i płatków dodajemy 0,5 l wody, posiekane orzechy, płatki migdałowe i szczyptę soli. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, aż woda odparuje a całość zgęstnieje.

Krok 4: Następnie do gotującej się masy dodajemy mleko. Wszystko razem należny zagotować.

Krok 5: Jaglankę przelewamy do 2 misek. Całość posypujemy ziarenkami Granata. I gotowe!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas