Jaja faszerowane
Tradycyjny przysmak serwowany na ciepło
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę, zeszklij na odrobinie oleju. Na osobnej patelni podduś umyte i drobno pokrojone pieczarki.
2. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki, drobno poszatkuj. Jajka przekrój ostrożnie na połówki, tak by nie uszkodzić skorupek. Wyjmij łyżką zawartość, pokrój w kosteczkę i przełóż do miski. Połącz z majonezem, zeszkloną cebulą, pieczarkami oraz posiekaną natką.
3. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wyrób. Napełnij nim skorupki jajek. Wierzch posyp dokładnie bułką tartą. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wkładaj jajka farszem do dołu. Smaż kilka minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło.