Jaja marmurkowe z majonezem
Nasza rada - zrób jajka marmurkowe w różnych kolorach, np. gotując je w wywarze ze szpinaku, uzyskasz zieloną „pajęczynkę”.

Składniki na 4 porcje:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 4 łyżki listków czarnej herbaty
- 4 łyżki sosu sojowego
- 6 goździków
- kawałek cynamonu
- po 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry, pieprzu i ziela angielskiego
- sól, cukier
- 150 ml majonezu
- papryka marynowana,
- sałata i zielenina do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Zagotować pół litra wody z przyprawami i sosem sojowym, wsypać herbatę. Nadtłuc skorupki czterech jajek (nie obierać), włożyć do wywaru i na małym ogniu gotować 10 minut. Wystudzić w wywarze, obrać wszystkie.
2. Na środek talerza wylać ok. 120 ml majonezu. Układać na przemian jajka białe i marmurkowe. Udekorować papryką i kleksem majonezu. Środek talerza ozdobić sałatą i zieleniną.