Jaja marmurkowe z majonezem

Nasza rada - zrób jajka marmurkowe w różnych kolorach, np. gotując je w wywarze ze szpinaku, uzyskasz zieloną „pajęczynkę”.

Wybieraj jajka z ekologicznych hodowli.
Wybieraj jajka z ekologicznych hodowli. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki listków czarnej herbaty
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry, pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, cukier
  • 150 ml majonezu
  • papryka marynowana,
  • sałata i zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zagotować pół litra wody z przyprawami i sosem sojowym, wsypać herbatę. Nadtłuc skorupki czterech jajek (nie obierać), włożyć do wywaru i na małym ogniu gotować 10 minut. Wystudzić w wywarze, obrać wszystkie.

2. Na środek talerza wylać ok. 120 ml majonezu. Układać na przemian jajka białe i marmurkowe. Udekorować papryką i kleksem majonezu. Środek talerza ozdobić sałatą i zieleniną.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas