Jajecznica doskonała

Autorka przepisu wyeliminowała z diety białko mleka krowiego, dlatego jajecznicę smaży na oleju zamiast na maśle. Danie w tej prostej wersji jest przyjemnie wilgotne, dobrze ścięte - nie za dużo, ani nie za mało i bardzo aromatyczne.

Jajecznica smażona na oleju? Smakuje rewelacyjnie!
Jajecznica smażona na oleju? Smakuje rewelacyjnie!123RF/PICSEL

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony szczypiorek i chwilę smażymy.

2. Wbijamy jajka. Mieszamy białka, żółtka zostawiamy, gdy białka się zetną zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy jajka solą i pieprzem, ponownie stawiamy na ogniu, mieszamy całość drewnianą łyżką, aż żółtka się zetną.

3. Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz posypujemy jajecznicę pokrojoną pietruszką i koperkiem. Podajemy z pieczywem i plasterkami pomidorów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas