Posiada niezwykle intensywny smak. Większość ludzi się go brzydzi.
Prawdopodobnie dla większości osób spróbowanie go będzie kulinarną barierą nie do pokonania. Z kolei entuzjaści odkrywania nowych smaków zazwyczaj są zachwyceni doznaniami po jego zjedzeniu. Mowa o szpiku kostnym wołowym, który uchodzi za prawdziwy rarytas. Co można z niego przygotować?

Wołowy szpik kostny - właściwości
Wołowy szpik kostny stanowi bardzo dobre źródło żelaza, cynku, magnezu i fosforu. Zawarta w nim witamina A poprawia kondycję skóry i wspomaga oczy, z kolei witamina B12 bierze udział w procesach odpowiedzialnych za wytwarzanie czerwonych krwinek i znacząco wpływa na poprawne działanie układu nerwowego.
Szpik kostny to również bogactwo kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, niezwykle istotnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca. Spożywając szpik kostny, dostarczamy także organizmowi niezbędne białko.
Szpik kostny jest bogaty w kolagen, a ten z kolei może być bardzo pomocny przy problemach trawiennych związanych z tzw. zespołem nieszczelnego jelita, bowiem odpowiada za wytworzenie błony śluzowej jelita. To oczywiście nie koniec prozdrowotnych właściwości kolagenu, ponieważ przyczynia się do większej elastyczności stawów i poprawia stan paznokci, skóry czy włosów.
Zobacz również: Chaczapuri - serowa rozkosz z Gruzji. Jak je przygotować w domu?
Co przygotować z wołowego szpiku kostnego?
Choć już sama fraza "szpik kostny" wielu osobom może odbierać apetyt, to jednak warto choć raz odważyć się go spróbować. Pomijając już wspomniane właściwości prozdrowotne szpiku, może on stanowić przepyszną przekąskę.
Bardzo popularnym sposobem na delektowanie się szpikiem kostnym z kości wołowych, jest poddanie ich obróbce termicznej w postaci pieczenia. Chcąc przygotować pieczony, wołowy szpik kostny, powinniśmy sięgnąć po duże kości wołowe, które zawierają najwięcej szpiku.
Kości wołowe wkładamy do miski z osoloną wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie kości wyjmujemy z solanki i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Kości wykładamy na blachę do pieczenia.
Siekamy kilka gałązek świeżego rozmarynu, dwa ząbki czosnku, następnie te składniki przekładamy do miseczki. Dodajemy sól do smaku, płatki chili, czerwoną paprykę w proszku i odrobinę oliwy. Wszystko razem mieszamy i taką marynatą smarujemy wierzchnią część kości w miejscu szpiku.
Kości pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C i włączamy opcję termo-obiegu. Czas pieczenia wynosi 35-45 minut. Po upieczeniu szpik kostny będzie bardzo miękki, dlatego potocznie mówi się, że to mięsne masło. Upieczony szpik wyjmujemy z kości łyżeczką i smarujemy nim kawałki bagietki.