Jajecznica lepsza, niż inne
Takie danie możemy przygotować dziecku, które nie jest uczulone na białko jaja kurzego.
Zdrowa, czy nie? Od jakiego wieku można podawać ją dziecku? Jajecznica, jak widać, ma swoje tajemnice.
Tymczasem mogą ją spożywać nawet niemowlęta, które ukończyły 10 miesiąc życia, pod warunkiem, że nie są uczulone na jajka.
Podpowiadamy, jak zrobić jajecznicę, która będzie odpowiednia dla maluszka. Sposób ten mogą wykorzystać osoby będące na diecie.
Na garnuszku z wrzątkiem stawiamy talerzyk lub miskę. Dajemy łyżeczkę masła i czekamy, aż się rozpuści. Następnie wbijamy surowe jajko (dobrze, jeśli przed rozbiciem sparzymy skorupkę). Roztrzepujemy, by powstała jednolita konsystencja. Mieszamy dopóki się nie zetnie.
Starszakowi możemy do takiej jajecznicy dodać drobno posiekany szczypiorek, albo pietruszkę.