Jajka 3 kolory
Idealne na wielkanocny stół.
- 6 jajek na twardo,
- 10 dag twarożku kremowego,
- łyżeczka chrzanu,
- 2 łyżki żurawiny ze słoika,
- szczypta mielonej papryki,
- 10 dag bryndzy, kilka oliwek,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- kiwi,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka musztardy,
- szczypta szafranu,
- 2 łyżki śmietany, sól.
Przyrządzanie:
Jajka obrać, W każdym na długość wyciąć szeroki klin, ostrożnie wyjąć żółtka.
Farsz różowy: Twarożek wymieszać z łyżeczką chrzanu, żurawiną, mieloną papryką. Włożyć do szprycki i napełnić nim kilka połówek jajek. Udekorować całymi kulkami żurawiny i listkami pietruszki.
Farsz białozielony: Bryndzę dobrze wymieszać z posiekaną natką, szczypiorkiem, majonezem. Doprawić solą. Napełnić farszem kilka połówek jajek, udekorować plasterkami kiwi oraz szczypiorkiem.
Farsz żółty: Żółtka z jajek utrzeć ze śmietaną, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, szafranem. Doprawić solą. Napełnić pozostałe połówki jajek, ozdobić oliwkami.